En smuk orkidé med varianter i tusindvis

Orkideer er en af verdens største plantefamilier, der omfatter tusindvis af arter. Langt størstedelen af arterne er epifytter – de vokser på andre levende planter. De gror særligt i trækronerne i subtropiske områder i Asien og Australien. Højt over jordbunden får planten det sollys, den har brug for. Orkideer skal derfor hverken have pottemuld eller jord for at have det godt, tværtimod. Rødderne vil rådne, hvis de står i vand i bunden af potten, så lad dem endelig være frit i luften.

Man kunne tro, at orkideen snylter på sin værts grene, men det er slet ikke tilfældet. Rødderne bruges til at fastholde planten til træet – ikke til at tage næring. Vandingen her sker ved regnskyl, dug eller tåge. Disse forhold gør, at orkideer er meget beskedne planter i forhold til pasning og også langt nemmere end de fleste andre stueplanter.


Sådan passer du en orkidé

Langt de fleste orkideer herhjemme er orkidearten Phalaenopsis, og det er en af de mest taknemmelige i forhold til pasning. Pasningen af orkideer er dog ikke det samme, som pasningen af andre stueplanter. Det bedste du kan gøre, er at efterligne de forhold, som planten lever under i naturen.
Placer din orkidé lyst, men aldrig så den får direkte sol. Helt ideelt er det at stille planten i et østvendt vindue. Du kan også fint placere din orkidé i et syd- eller vestvendt vindue, men så skal du blot være opmærksom på at skygge for planten i sommerhalvåret. Ellers vil den få for meget direkte sol midt på dagen. Står planten i et nordvendt vindue, kan du opleve kedelig blomstring eller slet ingen pga. for lidt sollys.

Vandingen er den største succesfaktor for orkideer, og du kan langt nemmere komme til at slå din orkidé ihjel med for meget vand end med for lidt. Vand højest en gang om ugen og lad planten nå at tørre ud mellem vandingerne. Sørg for, at jorden bliver gennemvædet ved vanding. Det letteste er at sænke hele potten ned i stuetempereret vand, og lade den stå og suge i 10 min. tid. Du løfter den derefter op, så vandet kan løbe fra, før du sætter planten tilbage i potten.
Orkideers subtropiske ophav gør dem utrolig glade for høj fugtighed. Giv den også gerne en overbrusning med en forstøver, når du alligevel er i gang med vandingen.
Fra foråret til efteråret giver du planten gødning cirka hver anden eller tredje gang, du vander den. Brug gerne orkidegødning, og alternativt kan du fortynde almindelig plantegødning cirka en fjerdedel af normal dosis.

Hvad gik galt?

Vi oplever tit, at der er flere som tror, at orkideer er sarte planter. Men arten Phalaenopsis, der oftes sælges herhjemme, er specialt dyrket til at kunne trives i vores hjem. Det kræver dog, at man kender til deres lidt specielle pasningskrav for at få en smuk og blomstrende plante. Indtil du lige har lært det, kan du bl.a. opleve at:

  • Bladene bliver blege og gullige. Dette er et tegn på for meget/direkte sol eller mangel på gødning. Flyt evt. potten til et lyst vindue uden direkte sol – eller giv lidt mere orkidégødning.

  • Brune eller visne blade. Dette kan enten skyldes solskoldning eller manglende vanding. Står planten i et syd- eller vestvendt vindue, bør du sørge for let skygning mellem kl. 9 og kl. 18. Alternativt kan du placere den så højt oppe, at den ikke får direkte sollys midt på dagen.

  • Dybt mørkegrønne og slappe blade og ingen blomstring. Tegn på for lidt lys – giv den en lysere placering. Helt ideelt i et østvendt vindue.
  • Knopperne visner lige inden de springer ud. Dette kan være et tegn på for meget vanding eller manglende lys. Følg tommerfingerreglen med at gennemvande grundigt cirka 1 gang om ugen eller giv den en lysere placering.

Læs mere om...