ZZ-planten - smuk og hårdfør plante, der passer ind i enhver indretning

Zamioculcas zamiifolia er en klar favorit, når vi ønsker noget grønt i hjemmet – og det med god grund. Udover at være en af de mest luftrensende planter, så er den stort set umulig at tage livet af. Så ingen grund til dårlig samvittighed, når du fra tid til anden glemmer alt om at få den vandet – den har ligefrem bedre af det. Den hyppigste årsag til plantens død er nemlig overvanding.


Sådan passer du en Zamioculcas zamiifolia

Planten, der oprindeligt stammer fra Afrika, har knoldelignende rødder, der gemmer på vandet. Den har derfor ikke brug for at få vand særlig tit, men den har det dog bedst, når jorden er let fugtig. Du kan med fordel stikke en finger i jorden for at tjekke fugtigheden. Vand den jævnligt ca. 1 gang om ugen.

Zamioculcas zamiifolia kan overleve længe uden vand og stadig stå frisk og grøn. Planten har nemlig rigtig godt af glemsomhed og udtørring – dette langt bedre end overvanding. Så uanset hvor mange visne planter, du har måtte smide ud gennem tiden, så fat mod – ZZ-planten kan klare det.

Bladenes mørke farve er et tegn på, at de er gode til at absorbere lys – også steder hvor der ikke er meget af det. Giv gerne planten en skygget placering og skån den helst for direkte sollys.

Planten kan blive op til 70-80 cm høj, men den vokser relativt langsomt. Du kan derfor regne med, at planten holder nogenlunde den samme størrelse.

Hvad gik galt?

På trods af at du stort set ikke kan slå en Zamioculcas zamiifolia ihjel, så er der dog et tydeligt tegn på, at du er godt på vej til det:

  • Bladene bliver gule. Planten bliver overvandet, og du risikerer at drukne den. Sørg for at lade jorden tørre ud mellem vandingerne. Mærk efter ved at stikke en finger i jorden. Den gemmer som nævnt vand i sin knold og selv ved tab af blade, er det blot en sund mekanisme for at bevare fugtigheden.

Læs mere om...