En smuk, spændende og subtropisk stueplante til hjemmet

Violinfigen er et imponerende medlem af figenslægten, men modsat resten af familien, så bærer denne plante ikke frugter. Ficus lyrata, som er plantens latinske betegnelse, stammer fra det vestlige Afrika, hvor den kan blive helt op til 12 meter høj. Den subtropiske plante er kendetegnet med sine store, smukke, violinformede mørkegrønne blade, der kan blive op til 40 cm lange.

Herhjemme bliver planten typiske ikke så stor, men hvis det ønskes, kan den med den rette pleje stadig vokse sig både bred og høj – op til 3 meter. Ønsker du ikke planten større, skal du blot lade den blive i en lille potte for at begrænse rødderne.

Den grønne trend vokser stadig

 Indret med figen familien. Slægten Ficus består af ca. 800 arter og er udbredt i alle tropiske og subtropiske områder i Afrika og Asien. Du finder et hav af varianter fra de store, fyldige træer og buske til små repræsentanter indenfor stueplanter. Du kan se et par af varianterne nedenfor.

Sådan passer du en Violinfigen

Planten elsker sollys og bør derfor stå så lyst som muligt, men ikke i direkte sol. Den trives bedst i varme omgivelser omkring 21-24 grader og ved en høj luftfugtighed, så gør det til en vane at bruge en vandforstøver en gang imellem. Så undgås det at bladene bliver brune og kedelige.

Det vigtigste i pasningen af en Violinfigen er vandingen. Helt optimalt skal planten vandes én gang om ugen og gerne i rigelige mængder. Det er dog vigtigt ikke at overvande, da den ellers vil tabe sine blade. Du kan med fordel stikke en finger i jorden for at tjekke fugtigheden. I vinterhalvåret skal den ikke vandes så ofte, da den går i hvile i denne periode.

Brug gødning en gang om måneden i forår- og sommermånederne og undlad det helt om vinteren. Du bør desuden tænke over, hvor du vil placere din Violinfigen, da den ikke tåler træk og foretrækker stabilitet i forhold til lys og temperaturforhold. Du kan risikere, at bladene falder af, hvis du flytter for meget rundt på den.

Det lyder vel meget nemt? En Violinfigen kan være en temperamentsfuld plante, men følger du ovenstående råd og gør både vanding og brusetid til en ugentlig vane, ja så har du altså en smuk og imponerende stueplante i mange år.

Hvad gik galt?

Violinfignen er egentlig en nem stueplante at holde, hvis man først har fundet den rette placering og er opmærksom på vandingen. De typiske årsager til mistrivsel er fejlvanding eller for lav luftfugtighed:

  • Bladene bliver gullige og får brune pletter. Planten bliver overvandet og du risikerer at bladene falder af. Sørg for at lade jorden tørre ud mellem vandingerne. Mærk efter ved at stikke en finger i jorden.
  • Bladene bliver brune i kanterne. Dette kan skyldes for lav luftfugtighed, og du bør bruse den med vand lidt oftere. Fugtige blade kan desuden afskrække skadedyr.