En palme, der er meget mere end sit smukke ydre

Guldpalmen, der er hjemmehørende i Madagaskar, kan blive op til 2 meter indendørs. Den er en af de helt store helte blandt stueplanter, når vi taler godt indeklima. Planten fugter ikke kun tør luft, men den har desuden et effektivt rensefilter, så skadelige stoffer som formaldehyd, xylen og toluen fjernes. Den er derfor især god i hjem med astmatikere.

Udover at være en fantastisk luftrenser, så er Guldpalmen rigtig god til prisen. Palmer bliver dyrket fra frø, og størrelsen på planten er afhængig af produktionstiden. Så jo større en palme-plante du ser, des længere tid har det taget at dyrke den. Palmer kan derfor være en lidt dyrere affære, hvis man har forelsket sig i de store, imponerende af slagsen. Guldpalmen er dog prismæssigt den billigste palmetype, da den vokser forholdsvist hurtigt.

Sådan passer du en Guldpalme

Denne tropiske skønhed er i udgangspunktet nem nok at passe, men den stiller dog et par krav til plejen, hvis den forblive en grøn fryd for øjet.

Guldpalmen har det bedst på en lys placering uden direkte sol, da dette kan give den en gullig farve. Sørg for at holde jorden fugtig, men ikke våd. Du kan eventuelt lade det øverste lag tørre ud i perioder for at undgå overvandig.

Afhængig af placering og indeklima, vil vi anbefale, at du vander planten 3-4 gange om måneden. Du kan med fordel stikke en finger i jorden for at tjekke jordens fugtighed. Er jorden fugtig, behøver du ikke at vande. Juster vanding og brus planten efter sæson og temperatur – jo mere lys planten får, des mere vand skal den også have. Jo tørre luft, des oftere skal den bruses eller sprayes med vand. Vi anbefaler desuden at gøde med vandingen ca. 1 gang i måneden i vækstsæsonen (april-oktober).

Hvad gik galt?

Guldpalmen kræver moderat opmærksomhed, kærlighed og omsorg i løbet af ugen, og du kan derfor godt opleve følgende, hvis du glemmer den regelmæssige pleje:

  • Bladene bliver gule. Det kunne tyde på, at planten får for meget vand. Hold igen med vandingen indtil det øverste lag jord er tørt.
  • Bladene bliver brune i kanterne. Dette kan skyldes tør luft og for lav luftfugtighed, og du bør bruse den med vand lidt oftere. Du bør desuden sikre dig, at planten ikke får træk, der hvor den står nu.
  • Hele bladet bliver brunt. Planten er udtørret, og den har formentlig stået for varmt og tørt. Du starter med at fjerne de brune blade og giver den herefter en køligere placering. Husk efterfølgende at bruse den oftere med vand.
  • Råd i plantens rod. Du er gået for meget til den med vandingen, og det tyder ikke på plantens oprejsning. Vil du dog gerne give det forsøget, skal du lade planten tørre ud – måske det kan redde den.

Køb din tropiske Guldpalme blomsterbutikken

Se vores udvalg af Guldpalmer i butikken på adressen er Langelinie 75, Herskind, 8464 Galten.

Du kan besøge butikken i åbningstiderne:
Tirsdag – fredag kl. 10.00 – 17.00
Lørdag kl. 10.00 – 14.00