Kaktussen er populær som aldrig før

Kaktus comeback – de stikkende skønheder er virkelig blevet populære stueplanter og meget moderne i boligen. Kaktusser er spændende og dekorative, og arterne er vidt forskellige i deres udtryk, hvilket gør det til en utrolig sjov plante at indrette med.

Har du endnu ikke stiftet bekendtskab med en kaktus i hjemmet, kan du glæde dig over, at det er en meget taknemmelig plante med ganske få pasningskrav. Dette er planten, som du godt tør tage med hjem, hvad end du har taget livet af mange planter tidligere, eller du for første gang skal prøve at holde liv i en grøn stueplante. Det er blandt andet på grund af en kaktus’ evne til at tåle meget – og ofte direkte – sollys samt plantens beskedne trang til vand, at det er en ægte overlever.

De kan klare disse ret barske forhold, da både hår og børster beskytter planten mod solen. Kaktussens torne beskytter den mod tørstige dyr, og dens tykke plantevæv gør, at den kan lagre vand i lange perioder.

 

Lidt om kaktusfamilien

Kaktusfamilien, Cacteceae, er en plantefamilie med mere end 100 slægter og ca. 1.500 arter. De er oprindeligt hjemmehørende i Amerika, men man finder de fleste af arterne i Mexico. I Europa stødte vi dog ikke på kaktusplanter, før Christoffer Columbus tog en figenkaktus (Opuntia) med fra De Vestindiske Øer.

Kaktusser vokser typisk i det, som man kalder for halvørkener. De vokser også naturligt i stenørkener, hvor rødderne graver sig ned under stenene for at finde fugt. Der vokser altså ikke en eneste kaktus i ægte ørkener, som kun består af sand, og hvor det aldrig regner. Det er trods alt en plante, der har nøjagtig samme behov som alle andre planter – nemlig vand, lys, luft og næring. Dog er kaktusser bare langt mere beskedne og kan tilpasse sig nogle ret ekstreme betingelser. De kan blandt andet klare sig uden vand i flere uger og stadig vokse sig flotte.

Du kan få en kaktus til at overleve steder, hvor mange andre planter ikke vil klare den – såsom i et drivhus, tæt på en radiator, i en vindueskarm med fuld sol eller i en havestue.

Kaktusser og sukkulenter

Selvom alle kaktus er sukkulenter, så findes der mange sukkulenter, der ikke tilhører kaktusfamilien. De to er tæt beslægtet, men kaktus og sukkulent er fra to forskellige familier – henholdsvis Cactaceae og Crassulaceae. Begge stammer fra Sydafrika og Sydamerika, hvor de er opvokset i udfordrende og vandfattige områder.

Kaktus og sukkulenter har det fællestræk, at de begge kan opbevare vandreserver – hvilket kommer planterne til gode for at kunne overleve uden vand i længere perioder. Kaktusser lagrer vand i stænglerne, og sukkulenter opbevarer vand i deres blade.

Den overordnede forskel på de to plantefamilier er, at kaktusser har uldne knopper med torne og hår, hvor sukkulenter har tykke, glatte og bløde blade.

5 skønne kaktusser til hjemmet

Det kan være svært at vælge blandt de mange fine kaktusser – derfor har vi her samlet fem forskellige af slagsen, der alle er fantastiske (og nemme) stueplanter. Du får desuden lige et par hurtige fif til, hvordan de skal passes hver især.

Figenkaktus (Opuntia) – en rustik og meget skulpturel kaktus med kraftige, børstelignende torne og flade, runde skud. Planteslægten Opuntia er en af de største slægter i kaktusfamilien, og Opuntia-kaktusser er en af de helt store plantehits lige nu.

Figenkaktus-arterne har disse abstrakte og geometriske former – og der er blandt andet en kaktus med ører, der ligner Mickey Mouse (Opuntia microdasys). En anden er dækket af hvide hår (Opuntia leucotricha), hvor andre arter får blomster eller pærelignende frugter i foråret og sommeren.

Opuntia-kaktusser er altså meget forskellige, spændende og dekorative – og så er de nemme at holde. Placer din kaktus så lyst som muligt – de elsker solskin og tåler fuld sol, så du kan sagtens have den stående i vindueskarmen. Vand ca. hver anden uge i sommermånederne og maks 1 gang om måneden i vinterhalvåret – de fleste går nemlig i vinterdvale, hvorfor de har godt af at stå i tør jord.

Guldkugle (Echinocactus grusonii) – en kugleformet kaktus med store, gyldne torne i bundter som en spiral. En utrolig smuk kaktus, der oprindeligt stammer fra Mexico – i dag er den ret sjælden i naturen og vokser kun i et begrænset område.

Guldkugle har bedst af fuld sol og regelmæssig vanding med undtagelse i vinterhalvåret, hvor den stort set ikke skal have vand – ca. 1 gang om måneden.

 

Cowboy-kaktus (Euphorbia erythrae) – en genkendelig klassiker fra de gamle western film. Det er en af de hurtigst voksende kaktusser – så er du vild med store kaktusser, er cowboy-kaktussen lige dig.

Den foretrækker et solrigt spot i hjemmet og vanding ca. hver anden uge. Den har godt af at tørre ud mellem vandingerne – overvanding er kaktussens værste fjende – så mærk gerne efter i jorden. Virker den fugtig, så venter du med at vande.

Zebra kaktus (Haworthia fasciata) – med de flotte og dekorative stribede blade. Denne plante trives bedst på en solrig placering og lad den udtørre mellem vandingerne.

Myrtillo kaktus (Myrtillocactus geometrizans) – bliver også kaldet blåbær-kaktus grundet sin helt unikke blå-grå farve. Myrtillo kaktussen har virkelig kant og er en af de mest rå ørkenkaktusser, som du kan bruge i indretningen.

Den trives bedst i sollys, men du kan mere eller mindre placere den alle steder – den tåler stort set det hele – fra direkte sol til delvis sol og skygge. Vanding ca. hver anden uge, og det vigtigt at sørge for, at jorden tørrer ud mellem vandingerne.

Ønsker du, at planten vokser sig stor, så er det vigtigt, at rødderne har masser af plads. Så du kan med fordel sørge for at ompotte den løbende, som den hele tiden vokser sig større.

Sådan passer du godt på din kaktus

Når vi taler om, at kaktusser er åh så nemme plante at holde, så handler det i høj grad om, at de ikke skal have så meget vand – det er ofte her, det går galt i plantepasningen og medfører et par døde stueplanter. Følger du nedenstående tips, kan du dog være sikker på at nyde din kaktusplante i mange, mange år fremover.

Placering. Lys er den vigtigste faktor for at din kaktusplante trives. Da kaktusser stammer fra områder med meget sol, er det vigtigt, du sørger for at give den en lys placering.

Kaktusser er derfor rigtig gode at have i vindueskarmen, da de – i modsætning til mange andre stueplanter – tåler høje temperaturer og direkte sol. Du forkæler faktisk din kaktusplante, ved at placere den her. Dog skal du bare sørge for, at der jævnligt bliver luftet ud i rummet.

Er du i tvivl om, hvorvidt din kaktus får det lys, som den har brug for, vil du som oftest kunne se det på den. Får din kaktus for lidt lys, vil den blive både tynd og bleg – hvor en kaktus, der får rigeligt med lys, vil blive stor, kompakt og farverig.

Vanding. Selvom kaktusser er kendt for at kunne overleve tørken, skal den dog stadig have vand for at kunne vokse. Det kan være svært at aflæse, hvornår en kaktus har brug for vand – det afhænger af placering og årstid. Et godt udgangspunkt er vanding 1 gang om ugen i sommermånederne. Planten har det bedst, hvis den får lov til at tørre ud mellem vandingerne.

Overvanding er det værste, du kan gøre mod din kaktus – spar hellere på vandet og mærk eventuelt efter i jorden, så du er sikker på, at den er tør, før du vander. Er jorden bare en smule fugtig, så venter du med vandingen.

Kaktusser skal generelt ikke have så meget gødning. Du kan gøde ca. 1 gang om måneden i sommerhalvåret, og endnu færre gange i vinterhalvåret.

Om vinteren har din kaktus bedst af at stå i helt tør jord. Du kan derfor nøjes med at vande maks 1 gang om måneden.

Har du et drivhus, kan du med stor succes dyrke dine kaktusser her – de vil trives rigtig godt i det kunstige ørkenklima.

Køb forskellige kaktus i blomsterbutikken

Er du klar til at shoppe kaktusser til dit hjem? I vores blomsterbutik har vi kaktusser i alverdens former og arter, så der er helt sikkert en til din stil og smag. Adressen er

Langelinie 75, Herskind, 8464 Galten.

Du kan besøge butikken i åbningstiderne

Tirsdag – fredag kl. 10.00-17.00 og

Lørdag kl. 10.00-14.00