Dyrk din kalla i potter eller nyd den i haven

Kalla er en knoldplante med fine hjerteformede blade i forskellige, skønne farver. Planten er – og har altid været – meget populær i boligen, hvilket den også er særdeles velegnet til, da den har en dejlig duft og er forholdsvis nem at holde.

Planten bliver brugt mere og mere som udplantningsplante i haven eller i potter på terrassen om sommeren, hvor den kan nydes til langt ud på efteråret. Du vil opdage, hvilken smuk blomsterfarve planten får, når den står ude, hvilket skyldes en højere lysintensitet og en lav nattetemperatur.

Kalla tilhører planteslægten Zantedeschia, der består af 8 arter. De hører oprindeligt hjemme i Sydafrika, hvor planterne vokser ved sumpede områder, vandløb og søer. Skal planten trives bedst mulig, skal du derfor sørge for rigelige mængder vand og næring i vækst- og blomstringsperioden.

Sådan skal din kalla overvintre

Har du din kalla i en krukke på terrassen eller udplantet i haven, vil bladene i løbet af sensommeren begynde at blive grønne og bøje lidt. Det betyder dog ikke, at planten er død eller gået ud – det er blot dens helt naturlige reaktion på årstiden og et tegn på, at den er færdig med at blomstre. Da det er en knoldvækst, har den brug for en hvileperiode for at kunne blomstre igen.

Når blade og blomsterstængler er visnet, klipper du disse af og lader knoldene ligge i jorden i krukkerne. Har du udplantet din kalla i haven, skal du grave knoldene op, før frosten sætter ind.

Det gælder generelt for slægten Zantedeschia, at de skal overvintre køligt og frostfrit ved 6-8°C. Så sørg for at stille knoldene køligt og undlad vandingen i de næste 3-4 måneder, hvor kallaen har sin hvileperiode.

Til foråret – når der ikke længere er risiko for nattefrost – renser du knoldene, før du potter dem i ny frisk jord. Du skal nu starte på vandingen igen, og når bladene begynder at bryde frem, skal du sørge for at planten får rigeligt med sollys – sådan får du glæde af de smukkeste blade og blomster.

Sørg desuden for at give planten gødning i denne periode. Giv gødning cirka hver anden uge i forbindelse med vanding.

Sætter du væksten i gang i marts eller april, vil planten blomstre fra juni til september. Vil du sætte væksten i gang tidligere, så den ligeledes blomstrer tidligere, er det bedst at bevare den som potteplante.

Sådan passer du en Kalla / Zantedeschia

Skal du have succes med pasningen af din kalla, handler det om en korrekt placering og vanding. Den ideelle placering er et sted, hvor din kalla får en masse sollys. Du bør ikke placere planten over en radiator, da jorden vil udtørre for hurtigt.

Skal du nyde blomstringen længst muligt, skal planten stå både køligt og lyst. Står planten for varmt, vil blomsterne visne før tid. Det mest optimale er en temperatur under 21°C.

Har du plantet den udendørs, kan den sagtens tåle at stå i direkte sol.

Det er vigtigt, at du vander planten rigeligt i løbet af dens vækst- og blomstringsperiode – gerne hver anden dag afhængig af placering og temperatur. For at undgå at rødderne tørrer ud i denne periode, kan du evt. lade vand stå i underskålen.

Når først planten har dannet blade, kan du gå over til at vande den mere regelmæssigt. Så snart planten skal overvintre – hvis du har den udenfor i potter eller i jorden – skal du hverken vande eller gøde. Dette starter du først op igen til foråret, når knolden skal give en ny plante.

Køb din kalla i blomsterbutikken

Se vores udvalg af Kalla i blomsterbutikken i Herskind.  Adressen er

Langelinie 75, Herskind, 8464 Galten.

Du kan besøge butikken i åbningstiderne

Tirsdag – fredag kl. 10.00-17.00 og

Lørdag kl. 10.00-14.00