Nyd den skønne campanula både indendørs og udendørs

Campanula er en af de få alsidige planter, der trives godt, uanset om du planter den i stenbedet eller bringer den ind i stuen i en potte.

Plantens latinske navn campanula betyder lille klokke – et passende navn til de fine klokkeformede blomster. Herhjemme bliver den også populært kaldt Klokkeblomst.

Blomsterne forbindes ofte med flotte blå og violette farver, men den findes i utrolig mange varianter med forskellige farver og blomstertyper: nogle er små og krybende, mens andre er tætvoksende, høje stauder.

Campanula og de forskellige arter rundt om i verden

Klokkeblomstfamilien er en meget stor plantefamilie på mere end 1000 forskellige arter. Nogle af de mest populære arter er:

Betlehemsstjerne (Campanula isophylla). En smuk staude som fra det tidlige forår er velegnet i udestue og altankasser. I det sene forår kan den med fordel udplantes i en krukke på terrassen eller udplantes i haven.

Krybeklokke (Campanula portenschla­giana). En af de mest taknemmelige stenbedsplanter med flotte blå og blålilla blomster. Det er en flerårig krybende staude, der blomstrer fra maj frem til juli. Krybeklokken ses på det første billede nedenfor.

Italiensk klokke (Campanula garganica). Planten er en lille staude med opadrettede, stjerneformede og blå eller lilla blomster. Knopperne ligner små perler og springer ud i juni. Her findes flere sorter, og du kan bl.a. få en med gule/limefarvede blade (Dicksons Gold).

 

Smalbladet klokke (Campanula persicifolia). En af de smukkeste stauder med en masse flotte klokkeformede blå eller hvide blomster. Den blomstrer fra maj til august og er dekorativ helt fra knopstadiet – det er derfor den optimale sommerstaude i både store og små blomsterbede. Den smalbladet klokke ses på billede nr. 3.

Bredbladet klokke (Campanula latifolia). En taknemlig og flot staude, der trives bedst i fuld sol. Blomsterne er store, ægformede og enten violetblå eller hvide, der kan nydes i juli og august.

Stjerneklokke (Campanula poscharskyana). Denne minder meget om krybeklokker, men stjerneklokken har dog noget længere stængler, der kan blive op til 50 cm lange og en kraftigere vækstform. Den er fantastisk som bunddække eller hængende fra en mur eller et stengærde, hvor et hav af smukke blå stjerneformede blomster ses fra juni-august.

Sådan passer du campanula og klokkeblomster

Du kan udplante din campanula i krukker og kummer eller direkte i jorden, stenbede eller på skråninger. De fleste af arterne er vinterhårdføre, flerårige stauder, som du kan få glæde af i mange år i haven.

De kræver ikke meget arbejde at have i haven, og flere af sorterne står flot sommeren over. Det er ikke nødvendigt at gøde, medmindre de er plantet i meget næringsfattig jord. Det eneste du skal være opmærksom på er snegle – campanulas største fjende i haven. Tjek til planterne en gang i mellem og fjern eventuelle snegle inden angreb.

Du kan fint lade campanula overvintre i krukker, men de er dog mere udsatte, end hvis de er plantet i jorden. Det er her vigtigt at sørge for, at planten ikke tørrer ud som følge af hård frost. Særligt i foråret skal du huske vanding og undgå at den får for meget sol.

Campanula og klokkeblomster trives bedst indendørs på en lys placering, og så holder de længst, hvis du ikke placerer den for varmt.

Den kan godt tåle meget direkte sollys, men så kræver det tilsvarende mere vanding, for at den ikke tørrer ud.

Planten skal vandes moderat – den må hverken overvandes eller tørre ud. Du kan med fordel løfte potten eller stikke en finger i jorden. Føles potten let, skal planten vandes. Er jorden tør, skal planten vandes.

Helt generelt er de nemme at holde – inde som ude – hvis den får nok sollys og vandes ofte.

 

 

Køb din campanula i blomsterbutikken

I vores blomsterbutik har vi flere varianter af campanula, så der er altid en farve og type, som vil passe ind i boligen, stenbedet eller krukken på terrassen. Adressen er

Langelinie 75, Herskind, 8464 Galten.

Du kan besøge butikken i åbningstiderne

Tirsdag – fredag kl. 10.00-17.00 og

Lørdag kl. 10.00-14.00