Violinfigen - smuk, spændende og subtropisk stueplante

Violinfigen er et imponerende medlem af figenslægten, men modsat resten af familien, så bærer denne plante ikke frugter. Ficus lyrata, som er plantens latinske navn, stammer fra det vestlige Afrika, hvor den kan blive helt op til 12 meter høj. Den subtropiske plante er kendetegnet med sine store, smukke, violinformede mørkegrønne blade, der kan blive op til 40 cm lange.

Herhjemme bliver planten typiske ikke så stor, men hvis det ønskes, kan den med den rette pleje stadig vokse sig både bred og høj – op til 3 meter. Ønsker du ikke planten større, skal du blot lade den blive i en lille potte for at begrænse rødderne.


Sådan passer du planten

Vanding: Planten skal vandes, når jorden er let udtørret. Overvanding kan forårsage alvorlige skader, da rødderne så ikke kan ånde. 

Placering: Violinfigenen elsker lys, så giv den gerne en placering, hvor solen kan skinne på den et par timer om dagen, eller hvor planten kan få masser af indirekte lys. Violinfigenen trives ikke, hvis den udsættes for træk, det er derfor en god tommelfingerregel, at du ikke placerer planten ved døre og vinduer, hvor der kommer kold luft ind. Jo større din Violinfigen er, jo mindre bryder planten sig om, at man flytter for meget rundt på den. Prøv at finde den perfekte placering fra start. På den måde undgår du, at din plante begynder at tabe sine blade, fordi den bliver ”stresset” over at blive flyttet rundt.

Gødning: I månederne fra marts til august kan du med fordel give planten flydende gødning én gang om måneden.

Temperatur: Planten trives godt ved rumtemperaturer på 15-30 °C. Den tåler gerne køligere temperatur om vinteren, men ikke lavere end 13°C. 

Gartnerens fif: Hvis din violinfigen taber blade, skyldes det måske overvanding eller for tør luft. Plantens jord har godt af at tørre ud mellem vandingerne, og giv gerne bladene et brus med en forstøver i de varmere måneder. Det er også en god idé løbende at aftørre og vaske bladene forsigtigt for støv.

Hvad gik galt?

Violinfignen er egentlig en nem stueplante at holde, hvis man først har fundet den rette placering og er opmærksom på vandingen. De typiske årsager til mistrivsel er fejlvanding eller for lav luftfugtighed:

  • Bladene bliver gullige og får brune pletter. Planten bliver overvandet og du risikerer at bladene falder af. Sørg for at lade jorden tørre ud mellem vandingerne. Mærk efter ved at stikke en finger i jorden.

  • Bladene bliver brune i kanterne. Dette kan skyldes for lav luftfugtighed, og du bør bruse den med vand lidt oftere. Fugtige blade kan desuden afskrække skadedyr.

Bliv klogere på flere planter...