Strelitzia er en karakterfuld, moderne og fyldig stueplante

Den smukke Strelitzia, også kendt som Paradisfugl eller Papegøjeblomst, er en meget karakterfuld plante med store palmelignende blade. Det danske navn, Paradisfugl, har planten fået grundet blomsternes lighed med de mange farverige paradisfugle fra junglen. I det danske klima er det dog meget usandsynligt, at planten vil blomstre. De store, voluminøse blade leder dog stadig tankerne til troperne. Strelitzia er en planteslægt, hvis oprindelige stammested er Sydafrika og De Kanariske Øer – men du skal endelig ikke lade dig skræmme i forhold til pasning af en tropisk plante. Den er nemlig slet ikke så krævende, som mange ofte har forestillinger om. Strelitzia – og mange andre tropiske planter – er lige så lette at passe og vedligeholde i boligen, som de fleste andre grønne stueplanter.Lidt mere om plantefamilien
Plantefamilien Strelitzia består af fem arter, der i udseende og vækst minder meget om arter fra bananslægten – som bananpalmer og banantræer. Dog bærer Strelitzia ikke frugt.

De mest populære af arterne er Strelitzia Nicolai (Hvid Paradisfugl) og Strelitzia Reginae (Paradisfugl). Forskellen på de to planter er farven på de dramatiske blomster, der skyder frem – Nicolai får hvide paradisfugle-blomster, hvor blomsterne hos Reginae har de originale orange og lilla farver. Strelitzia Nicolai får desuden ikke nær så mange blomster, hvilket til gengæld gør, at planten og bladene bliver større.
Så er du til frodige og fyldige stueplanter, er dette den ideelle plante til dig. Med den rette pasning og rigeligt med plads at vokse på kan Strelitzia med tiden blive flere meter høj.


Sådan passer du godt på din Strelitzia

Du kan se frem til at bare nyde den eksotiske plante med sine store grønne blade og sørge for, at den bliver godt passet og plejet – hvilket egentlig er ganske lige til, hvis du følger nedenstående råd.

  • Placering. Strelitzia er rigtig glad for lys, og den kan godt tåle direkte sollys. Dog skal du bare være opmærksom på, at det tilsvarende kræver mere fugt i form af vanding. Du kan derfor med fordel give den en placering med delvis sollys, så jorden ikke tørrer helt ud, hvis du ikke får vandet så ofte. Planten foretrækker desuden at stå lunt – gerne en temperatur omkring de 18-20 grader, hvorfor den ikke er så vild med at stå i vinduer med træk.

  • Har du en solrig altan eller terrasse, kan du desuden bruge planten udendørs om sommeren for at skabe en lækker sydlandsk stemning.
  • Vanding. Jorden skal helst være fugtig, så giv gerne planten vand ca. 1 gang om ugen. Som de fleste andre tropiske planter, så har Strelitzia også rigtig godt af at blive overbruset fra tid til anden – du kan med fordel bruge en forstøver med kalkfrit vand.

  • Giv gerne planten flydende gødning ved vanding ca. hver anden uge i vækstsæsonen, der er fra marts til oktober. I sommermånederne kan du evt. gøre det ugentlig – hvis du vil give din Paradisfugl lidt ekstra kærlighed. De ydre blade kan godt gå hen og blive brune, men dette er en helt naturlig proces, og du kan blot fjerne disse blade.

Bliv klogere på flere planter...